Így vezess, ha nyaralsz

Nyaralás közben hajlamosak vagyunk kicsit rugalmasabban értelmezni a közlekedés íratlan szabályait, és kicsit többet engedünk meg magunknak. Hiszen úgyis csak rövid távot teszünk meg, „csak leugrunk kenyérért a faluba”, mi történhet ez alatt? Nos, ami azt illeti, sajnos nagyon is komoly veszélynek tesszük ki magunkat és a forgalom többi résztvevőjét, ha néhány dologra nem figyelünk.

Ne vezess papucsban

 

A strandpapucs nem alkalmas autóvezetésre. Papucsban a sofőr nem úgy érzi a pedálokat, mint zárt cipőben, ráadásul a papucs be is tud akadni, vizesen pedig ide-oda csúszkál. Mindez akadályoz a gyors reakcióban. És ne feledd: ahol te nyaralsz, ott bizonyára mások is nyaralnak, tehát bármikor kigurulhat eléd az útra egy pöttyös labda, és utána szaladó kisgyerekkel – ilyen esetben pedig nagyon is nagy szükséged van a gyors reakcióidőre.

Ne vezess félmeztelenül

 

Nem elsősorban azért, mert a körforgalomban és a piros lámpánál nem vagyunk kíváncsiak egymás felsőtestére, sokkal inkább, mert a biztonsági öv (amit nyilván a legkisebb távon is BECSATOLSZ) könnyedén felsértheti a bőröd. Ráadásul, ha még a nap is megkapott kicsit, akkor utazás közben a poklok poklát fogod megélni.

Ne préselj be több embert a kocsiba

 

… csak ahány ülés van! Mert nem biztonságos. Nem, a legkisebb távon sem biztonságos. Nem, csak a strandig sem biztonságos. Nem, ha az ölébe ül, az sem (az pláne nem) biztonságos.

Ne üvölttesd a zenét

 

Ha túl hangosan szól a zene, akkor nem fogod hallani a többi autós (esetleg figyelmeztető) hangjelzését vagy a mentő hangját, ezért inkább csak addig tekerd fel a hangerőt, hogy az még minden szempontból biztonságos legyen.

Nem teheti fel a lábát a műszerfalra

 

Nagyon vagány dolog a műszerfalra feltett lábakkal utazni a jobb egyen, de sajnos távolról sem biztonságos, hiszen ütközés esetén egyrészt így a biztonsági öv sem tud megfelelő védelmet nyújtani, másrészt pedig a légzsák is komoly testi sérüléseket okozhat. Ez pedig nyilván nem ér meg egy kis „vagányságot”.