Így spórolj a tankoláson

Kétségbeejtő mértékben drágul mostanában az üzemanyag, és sajnos az autósokat az sem vigasztalja, hogy ez a tendencia nem csak hazánkra jellemző. Ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk nektek néhány tippet, hogy hogyan csökkenthetitek az autó fogyasztását.

Vezess ésszel és körültekintéssel

Nem kell két másodperc alatt százra gyorsulni, mert az bizony brutális üzemanyagmennyiséget éget el. Ugyanígy, ha el tudod kerülni, akkor a féket se használd feleslegesen, mert a fékhasználat megszünteti a mozgási energiádat (az ezt követő gyorsulás pedig ismét jelentős energiabefektetéssel jár majd). Tehát, amit tehetsz, hogy szépen, komótosan autózol, és sem a gáz- sem pedig a fékpedált nem használod indokolatlanul.

Számos esetben láthatsz haladás közben feleslegesen felvillanó féklámpákat az utakon, de nem feltétlenül kell, hogy ez téged is fékezésre késztessen. Lehetséges ugyanis, hogy bőven elegendő, ha leveszed a gázról a lábad, vagy sávot váltva haladhatsz tovább a saját tempódban. Az, hogy az előttünk haladó lefékez, nem feltétlenül jelenti, hogy nekünk is rá kell lépni a fékre. Inkább nézz szét és mérlegelj, hogy valóban indokolt-e fékezned (persze vannak esetek, amikor elkerülhetetlen).

Vedd ki a kocsiból, amire nincs szükséged

A csomagtartó nem tároló és nem is pince, ne itt gyűjtsd a felesleges kacatokat, amiket nincs szíved kidobni. Hogy miért? Azért, mert minél nagyobb súllyal közlekedsz, az autó annál többet fogyaszt. Ha nem utaztok, akkor applikáld le a tetőcsomagtartót, mert az is felesleges súlyt jelent, és növeli a jármű fogyasztását.

Figyelj a guminyomásra

Semmiből nem áll időnként rászánni azt a két percet, és megmérni a guminyomást. Ügyelj rá, hogy a javasolt értéktartományon belül legyen, mert akár a lapos gumi is növelheti a fogyasztást (ahogyan az is, ha nem az évszaknak megfelelő garnitúrával közlekedsz).

Feleslegesen ne kocsikázz

Egyáltalán nem biztos, hogy célszerű arra az 500 méterre autóba ülnöd, ahol a kisbolt található. Ha tudod nélkülözni az autót, akkor inkább menj gyalog, bicajjal, vagy szállj fel arra a néhány megállóra egy tömegközlekedési eszközre. Az álló autó ugyanis semmit sem fogyaszt 🙂