Bízunk az autókereskedőkben?

Egy friss felmérés szerint sajnos egyre inkább csökken a használtautó-kereskedőkbe vetett bizalom. Az eredmények rámutatnak, hogy Közép- és Nyugat-Európában ez az arány még talán annyira nem is alacsony, azonban a Kelet-Európai térséget komoly bizalomvesztés jellemzi.

Míg az egyesült Királyságban, Finnországban, Szlovéniában, Németországban, Szlovákiában és Csehországban nemigen feltételeznek csalást a potenciális vásárlók; ezzel szemben Észtországban, Litvániában, Magyarországon és Bulgáriában sokkal óvatosabbak az emberek.

Érdekes tény továbbá, hogy míg a 35-44 év közöttiek 30,3%-a szavaz feltétlen bizalmat az autókereskedőknek, a 25-34 év közötti korosztály sokkal gyanakvóbb, mindössze 17,9% hiszi, hogy a kereskedő nem kívánja őket átverni.

Miért van ez a megoszlás a korcsoportok között?

 

Minden bizonnyal azért, mert a fiatalabbak több időt töltenek a közösségi médiumok használatával, magabiztosabbak tájékozódnak, és több olyan hír jut el hozzájuk, ami valamilyen csalásról szól. Így pedig érthető, hogy sokkal inkább feltételeznek valamilyen csalást a háttérben.

Mit tehet az, aki szeretné elkerülni, hogy átverjék?

 

Az ember valóban nem lehet elég óvatos, és ez nem csupán a használt autó vásárlására vonatkozik. Ha kereskedőtől szeretnénk autót venni, első lépésben elolvasni a Google-ben a róla írt véleményeket. Ha azt látjuk, hogy a legtöbb vásárló elégedett, és pozitívan nyilatkozik az adott kereskedésről, akkor nem valószínű, hogy megütjük velük a bokánkat.

Azonban, ami ennél is fontosabb, hogy minden esetben vigyük (vitessük) el az autót egy független szerelőhöz, aki átnézi nekünk, és ha úgy ítéli meg, akkor óva int a vásárlástól. Sajnos ugyanis még mindig sokan trükköznek a kilométeróra visszatekerésével, és azt is szeretik letagadni, ha a kocsi törve volt – azonban ezeket egy jó autószervizben pillanatok alatt kideríti a szerelő.

Tehát, ha kiválasztottad a kocsit a kereskedésben, akkor először kicsit nézz utána a neten, utána (ha nem vesztetted el a bizalmad), szánd rá az időt, és menj el személyesen is, végül pedig (ha tényleg szeretnéd megvásárolni az adott járművet), akkor mindenképpen mutasd meg egy hozzáértő szerelőnek.

Természetesen ebben is örömmel állunk a rendelkezésedre!