Szabályos teherszállítás

Ha valami nagy és súlyos tárgyat kell szállítanunk, akkor nyilván sokkal szívesebben próbáljuk meg bepréselni/ rágumipókozni/ felerősíteni a saját kocsinkra, mint hogy felhívjunk egy szállítmányozó céget, akik irreálisan magas összegért teszik ezt meg nekünk. Azonban még ha sikerül is beerőltetnünk, rászigetelőszalagoznunk a ruhásszekrényt a Polski Fiat típusú gépjárműre – gyakran megfeledkezünk a KRESZ ide vonatkozó szabályairól. Mégpedig, ha a rendőr megállít, biztosan nem fog minket ezét megdicsérni (értsd: nagyon súlyos büntetésre számíthatunk, ha nem teljesen szabályosan oldjuk meg a szállítást). Ebben a bejegyzésben most megvizsgáljuk, hogy milyen előírások szerepelnek a KKRESZ-ben a szállítást illetően.

Legyen maradéktalanul biztonságos

 

A szállítás módja semmilyen formában sem sértheti a közlekedés biztonságát, illetve a személy- és vagyonbiztonságot. Azaz, nem korlátozhatja a sofőrt a szabad kilátásban (nem lóghat az ablakok és a tükrök elé), a vezetésben (nem akadályozhat például a sebességváltásban), nem takarhatja el a fényjelző berendezéseket (úgy is mint lámpák) és nem nehezítheti meg az ajtók kinyitását, záródását. Mindezek mellett fontos szempont a jármű stabilitása is, ezért nem léphetjük át az előírt maximális terhelhetőséget.

De mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

Egy személyautó tetejének maximális terhelhetősége 50-80 kg, ami nem azt jelenti, hogy ennél nagyobb súlyt nem bír, viszont az már növelheti a féktávot, nehezítheti a jármű irányíthatóságát és csökkenti a stabilitást, azaz kockáztatja a biztonságunkat, így szabályellenesnek minősül. Továbbá, az autó tetején kizárólag akkor szállíthatunk bármit, ha rendelkezünk megfelelő tetőcsomagtartóval.

A KRESZ szerint továbbá oldalirányba semmi sem nyúlhat túl a gépjármű oldalán, míg előre és hátra ez 40-40 centiméterrel megengedett, azonban ezt kötelesek vagyunk jelezni a forgalom többi résztvevőjének. E célra pedig kötelesek vagyunk minimum 40*40 cm méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlót vagy táblát használni, éjjel pedig lámpát (elöl fehéret, hátul pirosat) vagy fényvisszaverőt. (Nem, a szajréra csomózott láthatósági mellény nem minősül szabályos jelzésnek). Ami a magasságot illeti, 4 méter a maximum (az 5-6 méter magasságban futó vezetékek miatt).

Ha ezekre odafigyelsz, és rendelkezésedre állnak a biztonságos szállításhoz szükséges eszközök, akkor nyugodtan mellőzheted a drága fuvarozó cégek szolgálatait.