Biztonsági újítás a villamosokon

A legfrissebb statisztikák alapján a BKV-nak azzal kellett szembesülnie, hogy a covid járvány alatt jelentősen visszaesett az utasok száma a tömegközlekedési eszközökön –  és ez sajnos azóta sem állt vissza. A vezetők ezért (és egyéb más okokból, amelyekre hamarosan kitérünk) úgy határoztak, hogy javítanak az utazás élményén, így nagyobb figyelmet szentelnek a biztonságos közlekedésnek is. Ebben a szellemben fogtak bele a villamosközlekedés biztonságosabbá tételének.

Jelenleg még tesztüzemmódban van a Bosch legújabb szerkezete, melyet a 41-es villamos vonalán közlekedő járműveken figyelhetünk meg. Ez egy apró sárga doboz a villamos orrára szerelve, ami valójában nem más, mint egy radar és egy kamera, ami folyamatosan pásztázza az utat a jármű előtt, és ha veszélyt észlel, akkor azonnal jelez a vezetőnek.

Bár a szerkezetnek nincs közvetlen ráhatása a villamos irányítására, a BKV szakemberei mégis abban bíznak, hogy segítségével sikerül jelentősen csökkenteni a villamos okozta (emberi mulasztásból vagy figyelmetlenségből fakadó) balesetek számát.

Gyakoriak a villamosbalesetek?

 

Szerencsére nem. 2021-ben mindössze 365 közúti balesetben volt érintett valamelyik villamos, melyből mindössze 47 történt a villamosvezető hibájából, és pusztán 3 esetben járt a baleset személyi sérüléssel. Azonban a baleset során gyakran igen költséges anyagi károk keletkeznek, melyeket ki lehetne küszöbölni. Ne feledkezzünk meg a járatkiesésekről sem, melyek szintén jelentős anyagi terhet rónak a tömegközlekedési vállalatra.

A BKV szóvivőinek nyilatkozatából az is kiderül, hogy fontos szempont számukra a villamosvezetők stresszmentesítése is, melyben a villamos orrára szerelt radar szintén komoly segítséget nyújt majd.

Az elmúlt 3 hónap során folytatott aktív tesztek alatt a kis szerkezet összesen 1000 jelzést adott le a sofőrnek, melyből 500 esetben valóban csökkentette a baleset kockázatát.

Nemigen hisszük, hogy a tömegközlekedéstől elpártolt embereket éppen ez a kis eszköz fogja ismét önfeledt villamosozásra késztetni, de örülünk neki, hogy a BKV komolyan veszi az utasok és a gyalogosok biztonságát, és ennek megóvása érdekében jelentős összegeket különít el az ilyen jellegű fejlesztésekre.