Meddig áll el a benzin?

A téli időszakban sokan leteszik az autót, mert nem szívesen vezetnek nyirkos, csapadékos, latyakos úton, vagy elriasztja őket a korai sötétedés. Ilyen esetekben felmerül a kérdés, hogy meddig őrzi meg a szavatosságát az autóba tankolt üzemanyag. Kibír vajon néhány hónapot? És mi a helyzet azokkal, akik külföldre utaznak, és akár évekig is tárolják garázsban a kocsit anélkül, hogy használnák? A hosszú időn át tárolt autókba milyen üzemanyagot érdemes tankolni, hogy egészen biztosan beinduljanak, amikor majd szükség lesz rájuk? Erre a kérdésre adunk választ e heti bejegyzésünkben.

A dízelautók tulajdonosainak ezúttal jó hírünk van, ugyanis a gázolaj sokkal tovább eláll, mint a benzin. A benzinen belül viszont meg kell különböztetnünk a prémium minőségű üzemanyagot a hagyományos, 95-ös oktánszámútól.

A 95-ös benzin nagyjából egy évig őrzi meg a szavatosságát, tehát ha csak télvíz idejére szeretnéd nélkülözni az autódat, akkor teljesen nyugodt lehetsz afelől, hogy tavasszal fogod-e tudni használni a benne lévő benzinnel.

Ha azonban ennél hosszabb ideig parkoltatnád, akkor érdemes bele az E10-nél kisebb etanoltartalmú 98-as vagy 100-as (a 95-ösnél stabilabb) benzint tankolnod, azok ugyanis sokkal tovább maradnak használhatóak.

Mi törtnénik a 95-ös benzinnel körülbelül egy év után?

 

Szétesik, azaz megromlik, pontosabban szólva széteshet illetve megromolhat, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz, de nem érdemes kockáztatni.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy csak akkor üljön autóba, ha teljes biztonságban érzi magát, és magabiztosan tudja vezérelni a gépet. Ha nem érzed magad komfortosan a volán mögött télen, ha nem szívesen vezetsz sötétedés után, vagy félsz a csúszós, jeges, hólepte utakon, akkor inkább kerüld az autóvezetést, hiszen nagyobb eséllyel okozhatsz balesetet. Ez egy komoly, felelősségteljes döntés! Ha pedig úgy határozol, hogy télen nagyobb biztonságban érzed magad a buszon vagy a metrón, azzal a világon semmi gond nincs! Ebben az esetben keress egy jó helyet a kocsidnak, ahol megvárhatja a tavaszi nap első sugarait; minden bizonnyal még nem fog megromlani benne az üzemanyag sem.