A Suzuki kampánya: "Együtt az utakon"

A Magyar Suzuki a közelmúltban úgy határozott, hogy kampányt indít „Együtt az utakon” címmel, hogy felhívják az emberek figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára. A kampányt megelőzően az Ipsos-szal készítettek egy felmérést, hogy feltérképezzék az emberek közlekedési stílusát. Az eredmények pedig sajnos igazolták, hogy a kampányra szükség van, ezért influenszerek, illetve ismert TV-s személyiségek bevonásával 14 ponttal egészítették ki a KRESZ szabályait.

Miről szól ez a 14 pont?

A Magyar Suzuki felismerte, hogy a biztonságos közlekedés fontos alappillére az előzékenység, a nyugalom, az udvariasság és az egymásra figyelés – amiben sajnos a magyar sofőrök jelentős része híján van. A kampánnyal arra kívánják felhívni az emberek figyelmét, hogy ha higgadtabbak vagyunk, és empatikusan, kedvesen állunk a forgalom többi résztvevőjéhez, akkor a balesetek egy része igenis elkerülhető.

Miért nem vagyunk előzékenyek?

 

Elsősorban azért, mert folyton stresszelünk. Frusztrálnak a világban zajló szomorú események, mint például az orosz-ukrán konfliktus – ezek jelentősen befolyásolják a hangulatunkat, a kedvünket, a kedélyállapotunkat, és a feszültségeket azelőtt sem tudjuk levetkőzni, mielőtt beülünk a volán mögé. Mégpedig ha dühösen, indulatosan vagy elkeseredve, magunkba fordulva indulunk útnak, akkor kevesebb figyelmet fordítunk egymásra, türelmetlenebbül és indulatosabban kezelünk bizonyos helyzeteket, illetve kevésbé vagyunk felmérni az egy-egy pillanatban ránk leselkedő közekedési veszélyeket. Dudálunk, rázzuk az öklünket, jobbról előzünk, nem tartjuk be az optimális követési távolságot, esetleg büntetőfékezünk.

Pedig milyen jól esik az ember lelkének, amikor valaki udvariasan és előzékenyen viselkedik vele, nem? Az, hogy egy másik sofőr beenged maga elé, már szinte olyan ritka, hogy az embernek elolvad a szíve, ha ilyet tapasztal. Pedig ez lenne a normális, hiszen nyilván senkinek sem fog hiányozni az a négy másodperc, amit egy ilyen gesztussal elveszít (és néhány esetben ezzel megelőzhető egy koccanás vagy egy komolyabb baleset is).

Viselkedjünk úgy az utakon, ahogyan szeretnénk, hogy velünk viselkedjenek! Vigyázzunk egymásra, és óvjuk egymás testi épségét! A biztonságos jármű mellett az előzékeny, udvarias magatartás a balesetmentes közlekedés záloga.