Téli utazás autóval

Síelést, wellnesst tervezel, vagy egyéb kikapcsolódást még télen? Van pár dolog, amire különös figyelmet kell fordítanod, mielőtt autóval útnak indulnál, akár országhatáron belüli, akár külföldi úticélt tűztél ki magad elé. Ebben a bejegyzésben összeszedtük neked, hogy mit érdemes kell magaddal vinned, mielőtt hosszabb útra indulsz kocsival.

Időjárás

 

Az időjárás egy szinte teljesen kiszámíthatatlan tényező, és attól, hogy három nappal hamarabb megnézted az előrejelzést, még tud meglepetéseket okozni. Ami nem elsősorban hőmérsékletkülönbségeket jelent, hanem az útviszonyok és a látási viszonyok változását. Készülj fel ezekre, ellenőriztess minden fényszórót mielőtt útnak indulnál, és nyári gumival eszedbe se jusson nekivágni – még a legrövidebb útnak se!

Útvonalterv

 

Nézd át pontosan az útvonaltervet, és az alternatív lehetőséget, hogy legyen választásod, ha útközben váratlanul hatalmas dugóba futnál. A navigáció hatalmas segítség, de időnként képes „ledobni a láncot”, én például már kaptam olyan javaslatot tőle az autópályán, hogy forduljak vissza. Ha azonban nagyjából képben vagy az útvonallal, akkor hasonló esetben is meg tudod őrizni a nyugalmad, és biztosan nem fogsz eltévedni.

Legyen nálad…

 

Minden, amire vis maior helyzetben szükséged lehet:

  • mobiltelefon-töltő
  • zseblámpa (ha nincs a mobilodon)
  • jégoldó spray
  • jégkaparó
  • bikakábel
  • hólánc

Ezen felül érdemes utasbiztosítást kötnöd, és egy assistance szolgáltatásért is nagyon hálás leszel majd magadnak, ha esetleg úgy alakul, hogy szükséged lenne rá.

Pihend ki magad

 

Semmiképp ne indulj útnak fáradtan vagy stresszesen. Az indulást tervezd a reggeli órákra, amikor még kipihent vagy, és ha menet közben úgy érzed, hogy elfáradtál, akkor mindenképp állj félre, és mozgasd át a végtagjaidat, szívj egy kis friss levegőt, igyál egy kávét vagy aludj egyet (akár egy barátságos motelben).

Nézesd át az autót

 

Indulás előtt nagyon fontos, hogy szakemberrel is átnézesd az autót, hogy tudd, minden rendben a fényszórókkal, a fékberendezéssel, a kormányművel és az akkumulátorral. Gyere el hozzánk előre egyeztetett időpontban, hogy átvizsgálhassuk a járművet, mielőtt hosszú útra indulnál vele!