Így utazz a kedvenceddel

A legtöbb kisállattartó egyértelműen családtagként tekint a kedvencére, ennél fogva egyértelmű, hogy ha megtehetik, akkor velük együtt utaznak. Az utazás során azonban gyakran előforduló kihívás az, hogy hogyan vigyük magunkkal kutyánkat vagy macskánkat az autóban úgy, hogy mindannyian kényelmesen és biztonságosan érezzük magunkat. Itt van néhány tipp, amelyek segíthetnek ebben.

Előkészületek a kényelmes utazáshoz:

Mielőtt elindulnánk, fontos, hogy a kisállatunk már ismerje az autót. Érdemes tehát rövid utak során elkezdeni hozzászoktatni. Tegyük be az állatot az autóba, hagyjuk szimatolni, és ha jól viselkedik, akkor jutalmazzuk meg játékkal, simogatással vagy jutalomfalattal.

Utazókennel vagy biztonsági öv:

Az autóban való utazáshoz mindig használjunk megfelelően rögzített utazókennelt vagy biztonsági övet az állat számára. Ez megakadályozza, hogy az állat a vezető területére ugorjon, és hozzájárul a biztonsághoz. A megfelelő méretű és kialakítású kennel biztosítja az állat kényelmét is.

Ismerős környezet az autóban:

Mielőtt hosszabb útra indulnánk, tegyük be az állat számára ismerős plédeket, játékokat vagy más tárgyakat az autóba. Ezek az illatok hozzájárulhatnak a kedvencek nyugalmához és a stressz-szint csökkentéséhez az út során.

Gyakori pihenők:

Hosszabb utazások során több pihenővel számoljunk, hogy az állat szükségleteinek eleget tehessünk. Ügyeljünk arra is, hogy a pihenőidő alatt az állatnak legyen lehetősége inni, sétálni, nyújtózni, stb.

Hűvös és biztonságos környezet:

Az autó hőmérsékletét mindig szabályozzuk úgy, hogy az állat kényelmesen érezze magát. Soha ne hagyjuk őt magára az autóban, különösen meleg időjárás esetén, mert ez veszélyes lehet.

Nyugtatószerek használata:

Ha az állat hajlamos a stresszre az utazás során, konzultáljunk állatorvosunkkal. Kérjünk olyan természetes alapanyagú nyugtatókészítményeket, amelyek segítenek csökkenteni a kényelmetlenséget.

Pozitív megerősítés:

Az utazás során és után jutalmazzuk meg az állatot, ha nyugodtan és jól viselkedett az autóban. Ez segít pozitív élményeket társítani az utazáshoz.

Ha kisállattal indulunk útnak, akkor mindenképpen gondolkodjunk a kényelméről és a biztonságáról, hiszen ez tudatos gazdiként és sofőrként egyaránt a mi felelősségünk. Kellemes utazást kívánunk!