Mit tehetsz, ha bemattult a fényszóró az autón?

Az autóvezetés során a biztonság mindig az elsődleges szempont. Az egyik fontos tényező, amely befolyásolja a vezetés biztonságát, az autó fényszóróinak állapota és működése. A megfelelően működő fényszórók nem csupán jobb láthatóságot nyújtanak éjszaka vagy rossz időjárási körülmények között, hanem nélkülözhetetlenek a többi gépjárművel és a gyalogosokkal való kommunikáció szempontjából is (gondolj csak a féklámpára vagy az irányjelzőre). Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy minden fényszóró a járművünkön működjön, és ha valamelyik kialszik, azonnal cselekedjünk.

Az előzés, kanyarodás és sávváltás során a megfelelően működő fényszórók segítenek abban, hogy mások időben észre vegyenek bennünket, és elkerülhetők legyenek a veszélyes helyzetek. Ráadásul a fényszórók rendszeres ellenőrzése és karbantartása segít megelőzni a váratlan problémákat. Az index lámpa például sokkal gyorsabban kezd villogni mielőtt véglegesen kialudna. Tehát, ha ezt látjuk, akkor tudhatjuk, hogy elérkezett a fényszóró-csere ideje (és lehetőleg ezt ne is halogassuk túl sokáig).

Ha észreveszed, hogy az autód egyik fényszórója nem működik, semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül. Először is, állj félre egy biztonságos helyre, lehetőleg egy parkolóban vagy leállósávban. Ezután ellenőrizd a fényszóró izzót vagy a biztosítékot. Ha az izzó égett ki, és rendelkezel tartalék izzóval, akkor azt cseréld ki azonnal. Ha a biztosítékot észleled hibásnak, cseréld ki egy megfelelően működőre. Azonban, ha bizonytalan vagy, illetve még sosem csináltál ilyet, akkor javasolt szakember segítségét kérni.

A fényszórók karbantartása nem csak a saját biztonságodat szolgálja, hanem másokét is. A jó láthatóság a közúti balesetek megelőzésének alapja, és ezáltal hozzájárul a forgalom minden résztvevőjének biztonságához.

A kialudt lámpa mellett azonban azt is észre kell venned, ha a bura megkopik, bemattul, elveszíti átlátszóságát. Ilyen esetben célszerű elhoznod hozzánk fényszóró-felújításra. A fényszóró-felújítással ugyanis elkerülhetsz egy sokkal költségesebb megoldást, hogy új lámpát kelljen vásárolnod. A szakszerű fényszóró-felújításnak köszönhetően a lámpabura akár 10 évre is visszanyerheti eredeti állapotát (és sokkal jobban jársz, mintha az eredeti, bemattult fényszórót utángyártottra cseréled, hiszen az nyilván kevésbé jó minőségű, mint az eredeti). Kattints ide, és kérj időpontot fényszóró-felújításra!

Összességében a működő fényszórók fontos szerepet játszanak a biztonságos közlekedésben. Az ellenőrzés, a karbantartás és a gyors reakció alapvető fontosságú! Ha bármilyen hibát észlelsz a fényszórókon, akkor keress bennünket bizalommal és hozd el hozzánk mielőbb az autódat!