A 8 legveszélyesebb baklövés sofőrként

Az autóvezetés során a sofőr felelősséggel tartozik a saját testi épsége mellett az utasok és a forgalom többi résztvevője biztonságáért is. Azonban sajnos számos veszélyes dolog létezik, amit egy sofőr hajlamos megtenni, és ezek gyakran súlyos balesetekhez vezethetnek. Íme néhány ilyen veszélyes szokás, amit soha, semmilyen körülmények közt ne csinálj, ha a volán mögött ülsz:

Mobilozás, olvasás, evés:

A mobiltelefon használata, szövegolvasás, vagy akár az autóban való étkezés egyaránt képes elvonni a figyelmünket. Elegendő egy pillanatra levenned a tekinteted az útról (és a kezed a kormányról, hogy válaszolj egy üzenetre vagy kibonts egy csokit) és máris életveszélyes helyzetben találhatod magad.

Gyorshajtás:

A sebességkorlátozások figyelmen kívül hagyása veszélyeztetheti az autósokat és más közlekedőket. A magas sebesség növeli a balesetek bekövetkezésének esélyét, hiszen könnyen elveszítheted az autó fölött a kontrollt, ha bármilyen nem várt eseménnyel találod szemben magad (például lelép elég egy gyalogos).

Ittas vezetés:

Az alkohol vagy kábítószer befolyása alatt történő vezetés jelentős veszélyt jelent. A reakcióidő csökken, és a sofőr nehezebben észleli a veszélyeket. Soha, semmilyen körülmények között ne ülj autóban, ha az azt megelőző 8 órában szeszt fogyasztottál.

Követési távolság hiánya:

A követési távolság be nem tartása az előttünk közlekedő jármű mögött veszélyes lehet. A hirtelen fékezésre nincs elég idő, ami balesetekhez vezethet.

Aggresszív vezetés:

Az agresszív vezetési magatartás, mint például a dudálás, dühös kiabálás és veszélyes manőverek, a balesetek kockázatát növeli. A biztonság kulcsa sokszor az előzékenység!

Büntetőfékezés:

Az autó hirtelen történő és felesleges fékezése veszélyeztetheti az utasokat, és azokat is, akik mögötted közlekednek. Egyébként meg semmi szükség rá.

Gyalogosok és kerékpárosok figyelmen kívül hagyása:

A gyalogosok és kerékpárosok váratlanul is keresztezhetik az autóutat, így fontos, hogy mindig figyeljünk rájuk. Ne feledd: ők nem biztos, hogy ismerik a KRESZ-t, így nem is elvárható tőlük, hogy betartsák a szabályokat.

Ne vezess fáradtan:

Ha az ember fáradt, akkor egyértelműen hosszabb a reakcióideje, arról nem is beszélve, hogy vezetés közben akár el is aludhat- ami végzetes követkeményekkel járhat. Ha nem pihented ki magad, inkább kérj meg valakit, hogy fuvarozzon, szállj buszra vagy halaszd el az utazást, de ne kockáztass!

Az autóvezetés során a biztonság mindenekfelett áll. A veszélyes szokások kerülése és a felelősségteljes vezetés segíthet megelőzni a súlyos baleseteket.