Használt autók száma hazánkban

A tavalyi évhez (2021-hez) képest jelentősen nőtt hazánkban az újonnan forgalomba helyezett használt autók száma. Jelenleg a Magyarországon forgalomban lévő autók átlagéletkora 15 év, ami rekord magasnak számít az elmúlt évek adataihoz képest.

Mi az oka a használtautó-szám ugrásszerű emelkedésének?

Elsősorban a (közvetve a) koronavírus-járvány okozta chiphiányból fakadó globális félvezetőhiány. Tavaly írtunk róla, hogy milyen hatalmas kihívás elé került az autóipar a múlt években fellépő alumínium- és magnéziumhiány miatt, ez pedig hosszú távú negatív hatást gyakorolt az autógyártásra. Ha érdekel a cikk, ide kattintva tudod elolvasni. De összességében arról van szó, hogy kevesebb új autót gyártanak világszerte, illetve a gazdasági problémák miatt a vásárlók kevésbé invesztálnak nagyobb összegeket új autókra. Tehát, marad a használt autó vásárlás, annak ellenére, hogy a használt autók ára is sokat nőtt. (Erről pedig itt írtunk részletesen).

Mit jelent pontosan, hogy elöregedik a hazai autópark?

 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy 2022. január és február hónapban összesen 22 481 import használt személyautó érkezett hozzánk, ami 10%-kal több mint tavaly ilyenkor. Ezzel szemben az új autó behozatal 11%-os visszaesést mutat. Míg 2021-ben az új autó-használt autó arány 49,1% – 50,9% volt, idén ez 43,8% – 56,2%-ra módosult.

Bár a használt autók számának növekedése nem újdonság (a statisztikák szerint 2010 óta folyamatos), ezért ilyen jelentős változás ezelőtt nem volt jellemző.

Új autót vagy használt autót vásároljak?

 

Mindkettőnek egyaránt megvannak az előnyei és a hátrányai. A használt autó vásárlás mellett természetesen elsősorban az ára szól, illetve, hogy az új autó szállítására a fent említett chiphiány miatt aránylag sokat kell várni. Azonban, ha a használt autó mellett döntesz, akkor a szerződés aláírása előtt mindenképpen mutasd meg a szerelődnek. Ha pedig pozitív visszajelzést kapsz, akkor gondold át, hogy mennyibe fog kerülni a fenntartása és a szervizelése, hiszen ezek is tudnak kellemetlen meglepetést okozni. Ha használt autó vásárlását tervezed, akkor kattints ide, és olvasd el cikkünket, melyben fontos tanácsokkal látunk el téged.